Què és una cursa orientació?

Què són les curses d'orientació?

Des del Club UPC-O volem animar-te a què descobreixis l'Orientació participant a la Cursa Nocturna que organitzem el proper 2 d'abril al Campus Nord de la UPC, per això t'expliquem breument en què consisteix una Cursa d'Orientació.

Primer de tot, però, volem respondre dues preguntes que potser et passen pel cap si encara no saps ben bé què és això de l'Orientació.

Per participar en una Cursa d'Orientació he d'estar en bona forma física?


No cal. L'orientació és un esport sense límit d'edat. Hi participen persones des de 4 fins a més de 70 anys. Es poden fer corrent o caminant, el ritme de la cursa el posa cada participant.

Per participar en una Cursa d'Orientació he de tenir bona orientació?


Què vol dir tenir bona orientació? Bàsicament, el què cal és ser observador i tenir capacitat de concentració. Només cal que miris al mapa i aixequis la vista per mirar i identificar els elements que tens el teu voltant. Per saber cap on mirar, l'únic que cal fer és col·locar bé la brúixola sobre el mapa, fent que coincideixin els Nords.

Ara sí, t'expliquem de què va la cosa:

Què és una cursa d'orientació?


L'objectiu d'una cursa d'orientació és completar un traçat marcat amb uns sèrie de fites, o punts de control, en el menor temps possible. A la sortida de la cursa, a cada participant se li entrega un mapa detallat del terreny on hi ha dibuixades les fites que haurà de trobar. Cada fita, senyalada sobre el mapa amb un cercle, s'identifica amb un número que defineix l'ordre en què s'ha de completar el traçat. 

Quin és el repte?

Decidir quin és el recorregut òptim per anar d'una fita a l'altra, tenint en compte les característiques del terreny i les condicions físiques de cadascú. Moltes vegades, el camí més recte no és el més ràpid, per això cal pensar-ho bé i saber identificar al mapa els elements clau.

Què hi ha al mapa?

Els mapes d'orientació són molt detallats, molt més que els mapes de rutes de muntanya o que les guies urbanes convencionals. S'hi especifiquen els carrers, els camins, el tipus de vegetació i els elements que destaquen com poden ser arbres, fonts o fins i tot els bancs d'un parc. Un altre element que s'hi troba són les corbes de nivell. Les corbes són, sovint, un element clau per fer la millor tria del recorregut i per saber en quin punt del mapa ens trobem. Els orientadors experts sovint en tenen prou amb les corbes de nivell per moure's amb seguretat sobre el terreny. Finalment, un altre element important del mapa és la simbologia. Cada fita està assenyalada, a més a més d'amb un número, amb una símbol que indica l'element del terreny on està situada exactament.

Quin material es necessita?

Poca cosa. Calçat i roba esportiva. Una brúixola. Un llum frontal en el cas que la cursa sigui nocturna. En el cas de les curses urbanes, la brúixola i el frontal no són imprescindibles, tot i que recomanables.

Un parell, o tres, de consells:

Primer pensa i després corre. No et precipitis, fixa't bé en el mapa abans de començar a córrer i valora els possibles recorreguts que et duen a cada fita per triar el més adequat. Més val perdre uns minuts estudiant el mapa que haver de desfer un camí i tornar enrere per haver fet una tria equivocada.

No et deixis desorientar pels teus competidors.
Com saps que ells han triat el millor recorregut o que van cap a la mateixa fita que tu? Confia en les teves decisions i no perdis la concentració.

Assegura't de saber on ets en cada moment.
És la millor tàctica per no perdre't. Vés comparant el que veus al teu voltant amb els elements del mapa i així sempre sabràs on ets.

Per què la Cursa Nocturna d'Orientació pel Campus Nord i Pedralbes és una bona oportunitat per estrenar-te en el món de l'Orientació?


Perquè ho tens a tocar de casa.No passa gaire sovint que a una cursa d'orientació s'hi pugui arribar en Metro. A la UPC, punt de sortida de la cursa, hi pots arribar no només en Metro, sinó també en Bus, Tramvia, bicicleta o caminant.

Perquè és una cursa urbana. És molt més fàcil aprendre a llegir un mapa en una zona urbana. Hi estem més acostumats i els elements són molt més clars. A més, potser hi ha carrers que ja coneixes, així que pots trigar més o menys a completar el recorregut, però perdre't, gairebé segur que no et perdràs.

Perquè podràs assistir a una classe o sessió informativa.
Abans de començar la cursa, tindrà lloc una sessió informativa en què t'explicarem tot el què necessites saber per gaudir de la cursa. T'ensenyarem mapes, simbologia i podràs preguntar-nos tots els dubtes que tinguis. Aquest any, la sessió la realitzarà en Lucas de Feo, orientador veterà i cartògraf del Club UPC-O.

Perquè t'oferirem un avituallament de primera.
En acabar la cursa, podràs recuperar forces amb refrescos i menjar que t'oferirem de forma gratuïta gràcies als nostres patrocinadors.

Perquè hi participen principiants com tu, però també campions nacionals de l'orientació.
Exacte, la Nocturna del Campus Nord ja té uns quants anys de tradició i sempre ha convocat tant a corredors principiants, com a corredors experts com en Marc Serrallonga, en Biel Ràfols, l'Annabel Valledor o l'Anna Serrallonga.

Perquè hi haurà sorpreses i nous reptes.
Els que ens coneixen ja saben que, al Club UPC-O, aprofitem la Nocturna per jugar una mica i preparem sorpreses com trossos del mapa sense cartografiar, proves de memòria, alternatives de traçats, etc...

Perquè l'hem preparat amb il·lusió i t'ho passaràs de conya.
Hi posem la mà al foc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada